Thorninger.com

English version
   
Fotos på denne side er taget af Flemming Thorninger bosiddende nær Gislinge i Holbæk kommune.
   
Flash fotogallerier
   
Udvalg af fotos i html
   
Surrealistiske fotos i html
   

Vejledninger til Photoshop mm

   
Dragan effekt
   
Komposition i fotografi
   
HDR med Photoshop Elements
   
Makrofotografering
   
Ekstrem makrofotografering
   
ND-filter
   
Kontakt
Flemming Thorninger
   

Andre sider

   
Makro og ekstrem makrofotografering - åben gruppe på Facebook
   
Thorninger.net
   
Fotos af fugle
   
Fotos af insekter
   
Rejse til Kina
   
Sonneruplund.dk
   
Æblesorter
   
   
   
 
   
   

 

 

 

 

 

 

 

Komposition i fotografi - nogle almene regler

 

Gå tæt på.

Inden man tager sit billede, skal man overveje, om man ikke skal gå tættere på. Mange motiver forsvinder blandt rod i omgivelser og baggrund. Går man tættere på et motiv, bliver motivets dimensioner større i forhold til evt. forstyrrende elementer i omgivelserne. Ofte får man ikke tænk sig godt nok om inden fotoet tages. Nogle gange fordi man må være hurtig "på aftrækkeren", for at fange en bestemt situation. Beskæring i en postprocessing kan råd bod på en uheldig komposition.

Komposition i fotografi - gå tæt på

Synsvinkel

Før man tager et foto, bør man tænke over, hvor man tager det fra. Skal man tættere på, skal motivet fotograferes nedefra eller oppefra, måske fra siden eller bagfra. Man skal være opmærksom på hvor lyset kommer fra, og hvordan skygger skal indgå i motivet.

Komposition i fotografi synsvinkel
 
Komposition i fotografi - udsigt fra Røsnæs fyr

Trediedels-reglen

Trediedelsreglen er en meget anvendt komposatorisk regel. Man forestiller sig, at billedet er opdelt i 9 lige store segmenter med 2 lodrette og 2 vandrette linjer. Man placere de vigtigste elementer langs disse linjer, eller de punkter, hvor de skærer. Det giver ofte en behagelig ro og balance I billedet.

Komposition i fotografi - trediedelsreglen

Eksemler på fotos med trediedelsreglen

Balance – harmoni

Placerer man hoved motivet væk fra centrum, som trediedelsreglen foreskriver, kan der opstå et tomrum I scenen. Ved at inkludere et andet object af mindre betydning, kan man skabe harmoni og få afbalanceret billedet.

Komposition i fotografi - balance

Eksempler på fotos med Balance og Trediedelsreglen


Linjer

Når man ser på et billede følger øjet naturligt linier. Ved at placere linierne harmonisk I billedet kan man påvirke betragterens oplevelse. Betragteren kan blive trukket ind i billedet, i retning af emnet, eller komme på en rejse "igennem" scenen. Der findes mange forskellige typer af linier, rette, diagonal, krumme, zigzag, radial osv - og alle kan bruges til at forbedre billedets komposition.

Komposition i fotografi - linier
I Photoshop Elements kan styrtende linier og andre linier justeres, hvis man går ind i Filter - Correct Camera Distortion.

Eksempler på billeder med Linjer
Indramning

Ved at indramme hovedmotivet med omkringværende elementer får man et mere fokuseret billede, der trækker øjet naturligt hen til det vigtigste i billedet.


Komposition i fotografi - indramning

Dybde

Man kan skabe dybde i et foto ved at inkludere objekter i forgrund, mellemgrund og baggrund. En anden nyttig kompositionsteknik overlapper, hvor man bevidst delvist skjuler et objekt med en anden. Det menneskelige øje genkender naturligt disse lag og adskiller dem, hvilket skaber et billede med mere dybde.

Eksempler på billeder med Dybde

Komposition i fotografi - dybde.

Komposition i fotografi - dybde

Enkelhed

Enkelhed er en vigtig komposatorisk kraft. Nogle af de mest dramatiske fotografier har en meget enkel, men effektiv sammensætning.

Eksempler på billeder med enkelhed

Komposition i fotografi - enkelhed.


Enkelhed - komposition i fotografi

Baggrund

Ofte bliver et forvente superfoto ødelagt af en urolig baggrund. Det menneskelige øje er fremragende til at skelne mellem forskellige elementer i en scene, mens kameraet tager det hele med. Vælg en enkel og diskret baggrund og komponer fotoet, så der ikke er distraherende elementer, der afleder opmærksomheden fra motivet.

Komposition i fotografi - baggrund

Symetri

En effektive udnyttelse af symmetri og mønstre kan give nogle effektfulde optagelser, især når man arbejder med emner som arkitektur. Find midtpunktet, og være omhyggelig med at opsætte kameraet, så det er vinkelret på emnet. Undgå styrtende linier og eksterne distraktioner, der ødelægger symmetrien.


Komposition i fotografi - symetri.

Panorama - sammensæt fotos (stitching)

Ofte lægger især landskabsfoto op til, at man anvender et mere utraditionelt format som panorama. Har man ikke et tilstrækkeligt kraftigt vidvinkelobjektiv kan man ved hjælp af software sætte 2 eller flere fotos sammen. Vejledning i hvordan man sætter fotos sammen i Photoshop Elements, kan ses her. Se vejledning.

Eksempler på sammensatte fotos

Komposition i fotografi - panorama.


Negativt rum

Negativt rum opstår, når man lader en stor del af billedet være relativt indholdsløst, for til gengæld at skabe opmærkomhed om emnet. Negativt rum er meget udbredt i kunstfotografi. Negativ rum gør det visuelt lettere for betragteren at forstå og focusere på motivet.

Komposition i fotografi - negativt rum

Bryd alle regler

Reglerne er gode at lære og kan være med til at højne ens fotografi. Når man kender reglerne, kan man også lærer at bryde dem bevidst og måske skabe fotos, der er unikke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
E-bog
Sommerfugle og guldsmede
 
 
E-bog
Podning af æbletræ
Om podning mm.